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Water and SeWerage InduStry act 2008

InterIM PrIce Order

Amended as at 1 July 2011

1. Interpretation
1.1. This Interim Price Order is made under section 88 of 

the Water and Sewerage Industry Act 2008.
1.2. Where a term used in this Order is defined in the 

Water and Sewerage Industry Act 2008 it has the 
meaning given in that Act.

1.3. If there is an inconsistency between this Order and 
the Water and Sewerage Industry Act 2008, the 
Water and Sewerage Industry Act 2008 prevails to 
the extent of any inconsistency.

1.4. In this Order, unless the contrary intention appears –
“developer charges” means:
(a) a charge made to cover the full or partial 

cost of any extension of water or sewerage 
infrastructure, or expansion of its capacity, or 
increased capacity utilisation, required as a 
result of a new development; or

(b) a charge fully offset by the gifting of water or 
sewerage infrastructure to a regulated entity 
which was paid for by a developer so as to 
affect the extension or expansion referred to in 
(a);

but cannot include the costs directly associated with 
the connection of a property to a water or sewerage 
main or local reticulation main, which may be 
separately recovered from the customer;
“fixed charge” in relation to a property means a 
tariff, fee or charge that is levied for water services 
and sewerage services that is not calculated by 
reference to the volume of water supplied to that 
property; and
“region” means the relevant region as defined by 
section 43(2) of the Acts Interpretation Act 1931.

1.5. Explanatory notes included in this Interim Price 
Order are marked in italicised parenthesis and do not 
form part of this Interim Price Order.

2. Interim Price Order Application
2.1. This Interim Price Order is to apply from 1 July 

2009 until the commencement of the first regulatory 
period that is fixed under section 65(12) of the Water 
and Sewerage Industry Act 2008.

2.2. The Interim Price Order may be reviewed by the 
Treasurer. In reviewing the Order the Treasurer is to 
seek advice from the Economic Regulator and is to 
consult publicly on any amendment to the terms of 
the Interim Price Order.

2.3. The Interim Price Order is to apply to the following 
regulated activities:
(a) water services; and
(b) sewerage services;
where these activities are provided by the following 
regulated entities within its region:
(c) Tasmanian Water and Sewerage Corporation 

(Northern Region) Pty Ltd (ACN 133 655 062);
(d) Tasmanian Water and Sewerage Corporation 

(North-Western Region) Pty Ltd (ACN 133 655 
008); and

(e) Tasmanian Water and Sewerage Corporation 
(Southern Region) Pty Ltd (ACN 133 654 976).

2.4. Should a regulated entity provide a regulated service 
outside its region, the revenues recoverable for those 
services are not to be regulated under the Interim 
Price Order.

3. Regional Revenue Cap for 2011-12
3.1. This section commences on 1 July 2011.
3.2. This section does not apply to regulated services 

for which costs are recovered through developer 
charges, fees and other miscellaneous charges, trade 
waste agreements, volumetric charges and other 
contracts.

3.3. The Tasmanian Water and Sewerage Corporation 
(Northern Region) Pty Ltd is to recover revenues 
from regulated services it delivers within its region, 
subject to total revenue from regulated services 
increasing by no more than 10 per cent from 2010-
11.

3.4. The Tasmanian Water and Sewerage Corporation 
(North-Western Region) Pty Ltd is to recover 
revenues from regulated services it delivers within 
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its region, subject to total revenue from regulated 
services increasing by no more than 10 per cent 
from 2010-11.

3.5. The Tasmanian Water and Sewerage Corporation 
(Southern Region) Pty Ltd is to recover revenues 
from regulated services it delivers within its region, 
subject to total revenue from regulated services 
increasing by no more than 10 per cent from 
2010-11.

4. Customer Price Cap Side Constraint
4.1. This section commences on 1 July 2011.
4.2. This section does not apply to regulated services 

for which costs are recovered through developer 
charges, fees and other miscellaneous charges and 
under trade waste agreements and other contracts.

4.3. A regulated entity must not charge a customer a 
fixed charge for the provision of water and sewerage 
services, an amount for those services that exceeds 
by more than 10 per cent or $50 per service, 
whichever is the greater, the tariffs, fees and charges 
that were charged for those services in 2010-11.

4.4. Where a volumetric charge is levied by a regulated 
entity, a regulated entity is not to charge a customer 
based on a per unit volumetric charge for water 
consumed that exceeds by more than 10 per cent the 
per unit volumetric charge in 2010-11.

4.5. In setting prices in 2011-12 for regulated services, 
a regulated entity must commence the transition to 
a tariff structure that is consistent with the pricing 
principles under the Act.
[If a customer’s level of water consumption is 
greater than the amount consumed in the previous 
financial year, the volumetric charges for water may 
exceed the charges for the previous financial year 
by more than 10 per cent and total charges for water 
services and sewerage services, excluding services 
for which costs are recovered through developer 
charges, fees and other miscellaneous charges and 
under trade waste agreements and other contracts, 
may also increase by more than 10 per cent to 
account for the additional level of water consumed 
by that customer.]

5. Revenue Recovery and Billing
5.1. A regulated entity must not breach any existing 

contractual arrangements with its customers. For 
the avoidance of any doubt, sections 3 and 4 do 
not apply to such contracts where these contracts 
contain provisions that deal with price changes over 
time.

5.2. Charges for regulated services for the period 1 
July 2009 to 30 June 2011 are to be recovered in 
accordance with the Interim Price Order in place on 
17 February 2010.

5.3. A regulated entity may vary prices applicable to a 
customer or class of customers at a rate other than 
prescribed in this Order if agreed with a customer.

5.4. For persons who become customers on or after 1 July 
2009, a regulated entity is to charge such customers 
at a level which at least recovers the costs associated 
with the customer’s share of operating, maintenance 
and administrative costs and, wherever possible, will 
also recover depreciation and debt servicing costs.

5.5. A regulated entity must bill the property owner, 
in respect of residential premises, for water and 
sewerage services.

5.6. A regulated entity may develop an interim policy in 
respect of section 68A of the Water and Sewerage 
Industry Act 2008 to cover the period until a formal 
policy is approved by the first price and service plan.

5.7. By 1 August 2011, a regulated entity must publish 
on its website information to inform each customer 
of the approach for varying tariffs, fees and charges 
that apply to that customer for 2011-12 and to 
advertise the availability of that information in a 
local newspaper. In addition, the regulated entity 
must include that information with an account sent 
to each customer no later than 30 October 2011.

6. Revenue Allowance Adjustment and Pass Through
6.1. The Treasurer may allow for a pass through of 

additional costs, or cost savings, to customers 
to occur outside a review of this Order if, in the 
Treasurer’s view, any of the following events occur:
(a) there is a material change in the costs incurred by 

a regulated entity as a result of complying with 
new or additional legislative requirements; or

(b) an event occurs which was either unanticipated 
or which alters the rate, or amount, of tax to be 
paid by the regulated entity and which imposes 
material costs; or

(c) there is a material under or over recovery of 
revenue in any year.

6.2. Where the Treasurer determines that an event 
specified in 6.1. of this Order may occur, the 
Treasurer must obtain the advice of the Regulator on 
the appropriate level of adjustment.

7. developer Charges Pricing Policy
7.1. A regulated entity must publish on its website, by 

no later than 1 August 2009, its developer charges 
pricing policy for the first year of the period covered 
by this Order and must notify all customers of the 
website address.

7.2. A regulated entity may levy developer charges that 
are economically justifiable in that they represent 
costs reasonably attributable to the developer and 
which are to be consistent with pricing principles 
68(1)(a)(i), 68(1)(b)(ii) and 68(1)(e) of the Water 
and Sewerage Industry Act 2008.

7.3. By 30 September 2009, a regulated entity must 
provide a submission to the Treasurer regarding its 
view on the appropriate principles for the setting of 
developer charges.

7.4. For the avoidance of any doubt, the policy referred to 
under 7.1. must not apply retrospectively.
[Sections 21 and 22 of the Water and Sewerage 
Legislation (Miscellaneous Amendments) Act 
2009 apply in respect of developer charges. These 
provisions deal with the regulated entities honouring 
any existing permits issued or agreements made 
in respect of developer charges (for example Part 
5 Agreements made under the Land Use Planning 
Approvals Act 1993). Similarly, the developer, as 
counterparty, is taken to have entered into a contract 
with the corporation in this respect.]

8. Miscellaneous Fees and Charges
8.1. A regulated entity is to levy miscellaneous fees and 

charges reasonably attributable to the cost of the 
provision of the service and is to apply fees and 
charges consistently across the regulated entity’s 
region.

8.2. A regulated entity must publish on its website, by 
no later than 1 August 2011, its miscellaneous fees 
and charges schedule for the third year of the period 
covered by this Order and must notify all customers 
of the website address and that the miscellaneous 
fees and charges schedule is located on that website.

8.3. A regulated entity must obtain written approval of 
its miscellaneous fees and charges schedule from 
the Treasurer prior to publishing on its website. 
A regulated entity must provide details of the 
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methodology and assumptions used in determining 
the fees and charges that enable the Treasurer to 
adequately assess the schedule.

9. Trade Waste Pricing Policy
9.1. Trade waste charges may be applied to customers 

seeking to discharge trade waste to the infrastructure 
of a regulated entity.

9.2. A regulated entity is to levy trade waste charges 
which are economically justifiable in that they 
represent costs reasonably attributable to the 
customer and which are to be consistent with the 
pricing principles 68(1)(a), (b) and (e) of the Water 
and Sewerage Industry Act 2008.

9.3. A regulated entity must publish on its website, by 
no later than 1 August 2009, its trade waste pricing 
policy for the first year of the period covered by this 
Order and must notify all customers of the website 
address and that the trade waste charges policy is 
located on that website.

9.4. By 30 September 2009, a regulated entity must 
provide a submission to the Treasurer regarding its 
view on the appropriate principles for the setting of 
trade waste charges.
[Section 20 of the Water and Sewerage Legislation 
(Miscellaneous Amendments) Act 2009 applies in 
respect of trade waste. This provision requires that 
special plumbing permits for trade waste discharge 
in force prior to 1 July 2009, are after that date taken 
to be consents given under Water and Sewerage 
Industry Act 2008 in respect of discharge and are 
taken to continue on the same terms and conditions.]

10. Information Provision
10.1. If the Treasurer undertakes a review of the 

Interim Price Order, the Treasurer may request 
that the following audited financial information 
on a financial year basis be supplied to assist the 
Treasurer in the review of the Interim Price Order:
(a) most recent operating and maintenance expenses, 

split between water services and sewerage 
services and also split between labour and non-
labour costs;

(b) annual and three year budgets and financial 
operating plans;

(c) three year capital expenditure programs on a 
project basis, indicating relative priority, 
estimated annual cash flows and the split 
between water and sewerage;

(d) current and projected customer connections by 
service and municipal area, consistent with the 
capital expenditure program;

(e) working capital requirements, where possible, 
based on detailed credit terms, billing 
arrangements and inventory levels;

(f) actual and expected income tax equivalent 
payments and dividends;

(g) actual revenue outcomes for the preceding period 
and, where possible, split between revenues 
recovered from residential, commercial and 
industrial customers; and

(h) water usage volumes by customer class.
10.2. In respect of the information provision for capital 

expenditure programs, if available, a split of the 
program between new and renewal investment must 
be provided if requested by the Treasurer.

10.3. If requested by the Treasurer, a regulated entity is to 
provide the information prescribed in sections 9.1. 
and 9.2. to the Treasurer within 30 days of a request 
or longer if agreed by both parties.

11. Compliance with Interim Price Order
11.1. If a regulated entity considers that it may not meet 

a timeframe required under this Order, that entity 
must notify the Treasurer in writing at the earliest 
opportunity.

11.2. A regulated entity may write to the Treasurer 
seeking an extension of any timeline included in this 
Order.

11.3. If, in the Treasurer’s opinion, an extension in time is 
warranted, the Treasurer may vary any timeline to be 
met under this Order and must inform the regulated 
entity in writing.

11.4. Section 88(4) of the Water and Sewerage Industry 
Act 2008 requires compliance with this Order.

dated the thirtieth day of June 2011.
Hon LARA GIDDINGS, M.P., Treasurer. 
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